Help, de vaatwasser geeft kortsluiting!

Heb je last van kortsluiting in de vaatwasser? Schakel vandaag nog een elektromonteur in om de storing te verhelpen. Via het onderstaande contactformulier kom je direct in contact met alle elektriciens, elektromonteurs en installatiebedrijven in de buurt die bij ons netwerk zijn aangesloten. Je vraagt vrijblijvend een offerte aan en krijgt zo snel mogelijk een reactie met daarin verschillende prijzen. Op basis daarvan kies jij de beste elektricien voor de laagste prijs. Contact opnemen is bovendien gratis en vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Laat de storing direct verhelpen

Kortsluiting in afwasmachine?

Door kortsluiting kan een deel van de woning zonder stroom komen te zitten. Dit is erg vervelend en daarom is het altijd van belang om de oorzaak ervan proberen te achterhalen. Wanneer je nieuwe Bosch of SMEG vaatwasser onverhoopt stopt met werken, zul je waarschijnlijk niet meteen denken aan kortsluiting. Toch kan sluiting de oorzaak zijn voor het niet meer functioneren van de afwasmachine. Kortsluiting wordt namelijk regelmatig veroorzaakt door een defect elektrisch apparaat of een stekker die niet meer werkt. Hoe kom je erachter of de storing nu daadwerkelijk door de vaatwasser wordt veroorzaakt?

1. Controleer de groepenkast

Controleer bij kortsluiting allereerst de groepenkast. Staat de aardlekschakelaar van de groep omlaag waarop zich de vaatwasser is aangesloten? Dan is er sprake van kortsluiting. Het is echter nog niet zeker of oorzaak hiervan te maken heeft met de afwasmachine. Laat de schakelaar omlaag staan en koppel nu alle stekkers los van de apparaten die op deze groep zijn aangesloten. In het geval van de vaatwasser is dit hoogstwaarschijnlijk alle apparatuur in de keuken, bijkeuken en nabijgelegen ruimtes. Zodra de stekkers zijn losgekoppeld, zet je de schakelaar opnieuw omhoog.

2. Koppel de stekkers in de keuken los

Blijft de schakelaar omhoog staan? Dan lijkt de kortsluiting inderdaad te maken te hebben met een van de apparaten. Steek stuk voor stuk de stekkers van de apparaten weer in het stopcontact en houd in de gaten wanneer de schakelaar weer omlaag gaat. Gebeurt dat bij het inpluggen van de vaatmachine? Dan is dat apparaat dus de oorzaak van de sluiting. Met andere woorden: de vaatwasser geeft kortsluiting als de schakelaar omhoog blijft en alléén de stekker van de vaatwasser niet in het stopcontact zit. Het is nu de vraag of de kortsluiting in de vaatwasser zelf zit of dat de stekker kapot is.

3. Kortsluiting in vaatwasser of stekker?

Om te controleren of de kortsluiting wordt veroorzaakt door een kapotte stekker, zul je deze moeten vervangen. In veel gevallen kun je dit zelf doen, maar je kunt hier ook een elektricien voor inschakelen. Bij kortsluiting door een defecte stekker, zal de vaatwasser na het vervangen van de stekker weer moeten werken. Wanneer de kortsluiting echt in de vaatwasser blijkt te zitten, zul je een elektromonteur moeten inschakelen om te kijken of het probleem te verhelpen is. Neem vrijblijvend contact op met onze elektriciens om de storing in het apparaat vakkundig op te laten lossen.