Wat is kortsluiting?
Kortsluiting is een van de meest voorkomende oorzaken van een stroomstoring. Bij kortsluiting in huis heb je van het ene op het andere moment geen elektriciteit meer. Meestal gaat het om een deel van het huis dat zonder stroom zit, maar het kan ook voorkomen dat alle elektra in de woning is uitgevallen. Naast dat kortsluiting uitermate vervelend is, kan het tot gevaarlijke situaties leiden. Uit onderzoek in opdracht van Netbeheer Nederland blijkt namelijk dat maar liefst 30% van alle ongevallen in huis die tot brand leiden zijn ontstaan door elektrische kortsluiting. Kortsluiting oplossen is daarom erg belangrijk. Neem dus geen risico en schakel een elektricien in om de elektra in de woning te controleren en kortsluiting te verhelpen.
Laat kortsluiting oplossen
Hoe ontstaat kortsluiting?
Kortsluiting ontstaat wanneer stroomkabels onbedoeld met elkaar in aanraking komen. Om die reden zijn de meeste elektrische kabels voorzien van een beschermende isolatielaag. Maar wanneer deze laag beschadigt raakt en de binnenste koperdraden met elkaar in aanraking komen, kan de bedrading doorbranden met mogelijk brand tot gevolg. De isolatielaag om de elektrische draden raakt na verloop van tijd beschadigd, maar er kan ook kortsluiting door vocht, stof of warmte ontstaan. Een andere oorzaak van kortsluiting is een overbelasting van het elektriciteitsnetwerk. Dat gebeurt als er meer stroom wordt verbruikt dan het netwerk aan kan, bijvoorbeeld omdat er teveel elektrische apparaten tegelijkertijd om stroom vragen.
Wat te doen bij kortsluiten?
Wanneer kortsluiting het gevolg is van een defect elektrisch apparaat, is het mogelijk om de oorzaak ervan zelf op te sporen via een stekkerproef. Op het moment van kortsluiten, zorgt de aardlekschakelaar in de groepenkast er namelijk voor dat de stroom van een groep wordt uitgeschakeld. Ga na om welke groep het gaat en haal daarna alle stekkers uit het stopcontact van de apparaten die zijn aangesloten op de betreffende groep. Daarna zet je de schakelaar van de groep weer omhoog en doe je de stekkers stuk voor stuk weer in de stopcontacten. Valt de stroom uit nadat je een bepaalde stekker in het stopcontact hebt gestopt? Dan is dat apparaat de boosdoener en kun je een elektricien inschakelen voor reparatie.
Een elektricien inschakelen
De reden van kortsluiting in huis is niet altijd even makkelijk te vinden. Lukt het niet om de oorzaak te vinden? Neem dan vrijblijvend contact op met een elektricien uit ons netwerk. Het zou namelijk kunnen zijn dat het kortsluiten niet wordt veroorzaakt door een elektrisch apparaat, maar door kapotte bedrading of een defecte elektrische installatie. Wanneer dit het geval is, blijft de schakelaar in de meterkast steeds opnieuw uitvallen. In dat geval is het niet verstandig om de schakelaar telkens weer om te zetten. De functie van de schakelaar wordt dan immers teniet gedaan, waardoor brand kan ontstaan. Daarom is het in een dergelijke situatie van belang om de woning altijd zorgvuldig te laten controleren door een erkende elektricien. Neem bij twijfel dus altijd contact op en we helpen zo spoedig mogelijk.