Stroom uitgevallen, wat nu?

Is de elektriciteit uitgevallen? Dankzij de 24-uurs service van Elektricien.com staan onze elektriciens dag en nacht voor je klaar. Neem gratis en vrijblijvend contact op via het onderstaande contactformulier en je bericht wordt rechtstreeks naar alle elektriciens, elektromonteurs en installatiebedrijven in de regio verstuurd die bij ons netwerk zijn aangesloten. Je ontvangt meerdere reacties en kiest vervolgens de beste vakman voor de laagste prijs. Onze elektriciens geven zo spoedig mogelijk bericht en kunnen daarna snel aan de slag om de stroomuitval te verhelpen en zo langdurige stroomuitval te voorkomen.

Raadpleeg een elektricien

Elektriciteit uitgevallen?

Is de stroom uitgevallen? Ga dan allereerst na of álle stroom uitgevallen is (black-out) of dat het slechts gedeeltelijk uitgevallen is (brown-out). En is de elektriciteit uitgevallen in de hele straat of is alleen de stroom uitgevallen in huis? Dit laatste kun je controleren door even naar buiten te kijken. Als alle elektriciteit uitgevallen is in de hele omgeving, bel je gratis naar het nationale storingsnummer 0800-9009. Wanneer het licht bij de buren en overburen nog wel brand en de lantaarnpalen ook verlicht zijn, is de stroom gedeeltelijk uitgevallen en ligt de oorzaak ervan naar alle waarschijnlijkheid in jouw woning. Schakel hiervoor in elektricien in.

Als alle stroom uitgevallen is

Is niet alleen de elektra in jouw woning weggevallen, maar in de hele omgeving? Dan spreken we van stroomuitval. Veel mensen gebruiken de term ‘stroomuitval’ wanneer stroom in (een deel van) hun woning is uitgevallen. Wat minder mensen weten is dat stroomuitval eigenlijk een benaming is voor wanneer alle stroom uitgevallen is in een bepaald gebied, zoals in een heel land of continent. Dat wordt ook wel een black-out genoemd. In tegenstelling tot een stroomstoring, waarbij vaak alleen een enkel huishouden getroffen wordt, raakt stroomuitval altijd een veel groter gebied. Doorgaans ligt de oorzaak hiervan dan ook buitenshuis.

Een gedeeltelijke stroomuitval

Is de elektriciteit uitgevallen in straat of in een heel gebouw? Dan is er officieel sprake van een gedeeltelijke stroomuitval, oftewel een brown-out. Een brown-uit kan ontstaan door verschillende oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een mislukte schakeling op een transformatorstation, een spanningsdip in het stroomnet, extreme weersomstandigheden of bijvoorbeeld een kabelbreuk door graafwerkzaamheden. Ook hierbij ligt de oorzaak dus wederom buitenshuis. Bij zowel een black-out als een brown-out ligt een oplossing buiten onze handen. Gaat het om stroomuitval op huishoudelijk niveau? Dan helpen we graag.

De gevolgen van stroomuitval

De gevolgen van een stroomuitval kunnen aanzienlijk zijn, zeker als het om langdurige stroomuitval gaat. Maar zelfs een korte stroomuitval kan al voor grote problemen zorgen. Zo zorgde een dip in het stroomnetwerk van nog geen seconde ervoor dat er op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis een uur lang geen nieuwe patiënten konden worden opgenomen. Dankzij de noodstroomvoorziening was niet zozeer de spanningsdip het probleem, maar meer de naweeën ervan. Sommige apparatuur viel namelijk uit en moest vervolgens handmatig opnieuw worden opgestart.